2008. december 9., kedd

Mitől sikeres egy projekt?

Az elmúlt néhány évben voltam olyan szerencsés, hogy olyan fejlesztői csoportok irányításával bíztak meg, ahol a folyamatos fejlődés iránti igény nagyon erőteljes volt. Kis tulzással a módszereink javítása ugyanolyan fontos cél volt, mint a termék előállítása. Néhányan komolyabban elkezdtünk foglalkozni a szoftverek előállításához kapcsolódó egy-egy részterülettel.
Engem mindig is az érdekelt, hogy hogyan alakul ki az ügyfél homályos elvárásaiból egy olyan termék, amit végül sokan és elégedetten használnak? Mivel olyan cégnél dolgozunk, amelyik ezeknek a projekteknek a megvalósításából él, a másik fontos kérdéskör az, hogy hogyan valósítható meg ez a termék elfogadható ráfordítással? Hogyan kezelhetőek azok a bizonytalanságok, amik az előre nem ismert elvárásokból adódnak és nagyságrendekkel befolyásolhatják az előállítási költségeket? Milyen fázisokon megy át egy fejlesztési projekt? Milyen szerepekre és emberekre van szükség egy ilyen rendszer sikeres elkészítéséhez? És a legfontosabb: hogyan alakítható ki egy olyan viszony a rendszer megrendelője és fejlesztője között, ami egy új, komplex szoftvertermék előállításában rejlő kockázatokat mindkét fél számára elfogadhatóvá teszik?
A válaszokat szünet nélkül keresem, miközben folyton újabb kérdésekbe botlok. Ez a blog egy kísérlet arra, hogy összegyűjtsem azokat a témaköröket, amiket fontos lehet ismerni egy sikeres fejlesztési projekt levezényléséhez. És eközben persze újabb és újabb kérdésekbe fogok botlani...

1 megjegyzés:

kulcsi írta...

Remek ötlet! Vártam már ezt a blogot :-)
Sok sikert hozzá!